Aile Hastanesi Kurumsal Web Sitesi  >  Aile'den Haberler   >  GLOKOM GÖZ TANSİYONU HASTALIĞI BİLGİLENDİRME FORMU

GLOKOM GÖZ TANSİYONU HASTALIĞI BİLGİLENDİRME FORMU

Glokom (göz tansiyonu hastalığı) nedir?

Glokom,görme sinirine hasar vererek görme kaybına yol açan bir hastalık grubuna verilen genel isimdir.Glokom,aynı zamanda tüm dünyada en sık körlüğe neden olan hastalıklardandır.Toplumda görülme sıklığı ortalama 100 kişide 1’dir ve hastaların yarısı hastalığından haberdar değildir.

Glokom tanısı kolaylılka atlanabilir mi?

Maalesef evet.Bir kısım glokom hastası,rutin göz muayenelerini yaptırdıkları halde hastalıkları saptanamayan kişilerdir.Sadece göz içi basıncının ölçülüp değerlendirilmesi bile bazı kişilere tanı konması için yeterli olmamaktadır.

Göz tansiyonunun normali kaçtır?

Göz tansiyonu ölçüm sonucu 11 ile 21 mmHg arasında ise normal kabul edilir,ancak normal sınırlarda olması hastalık gelişmeyeceği anlamına da gelmez.

Göz tansiyonum 11-21 arasında göz tansiyonu hastası değil miyim?

Glokomun hastalık haline gelmesini görme siniri hasarı sağlar,bu ise göz içinde üretilen sıvıdaki basınç değişimlerine bağlıdır.Bu basınç normal iken bile glokom hastalığı gelişebilir.

Glokom hastalığı tipleri nelerdir?

Göz içi sıvısının üretiminde artışa ya da dışa akımda azalmaya bağlı olan tipine Açık Açılı Glokom adı verilir.

Dışa akım yollarında tam tıkanıklığa bağlı oluışan tipine Kapalı Açılı Glokom adı verilirken İkincil Glokom denilen tipi ise göz travması,göz tümörleri ya da uzun süreli kortizon kullanımı gibi hastalıklar sonrası ortaya çıkmaktadır.

Göz tansiyonumun yükseldiğini nasıl anlarım?

Glokom hastalığı sıklıkla hiçbir belirti vermez,bu sebeple de erken farkına varılamaz.Hasta görmesinde azalma hissettiğinde genellikle hastalık ileri safhalara gelmiş demektir.Bu safhada da tedavi başlanmaz ya da geç kalınırsa tam körlüğe götürebilir.

Glokom krizi nedir,şüphelenen hasta ne yapmalıdır?

Akut kapalı açılı glokom diğer adı ile glokom krizinin belirtileri anidir ve acil olarak hastaneye müracat gerektirir. Bunlar; ani gelişen bulanık görme,ışıklar etrafında hareler görme, gözde ağrı ve kızarıklık,başın bir yarısını tutan şiddetli ağrı, bulantı ve kusmadır.

Glokom hastalığının 40 yaşından sonra ortaya çıktığı doğru mudur ?

Doğrudur, glokom sıklıkla 40 yaş üzeri yetişkinlerde görülmesine rağmen risk faktörleri sadece yaşla sınırlı değildir.Çalışmalar; ileri yaş (kırk yaş üzeri), migren, kan basıncı değişiklikleri, kansızlık, uzun süreli kortizon kullanımı, 1. derece akrabalarda glokom olması, travma, yüksek miyopi ve  göziçi basıncın sürekli yüksek seyretmesi kriterlerine uyan hastalarda riskin giderek arttığını göstermiştir.

Glokom gelişiminin beslenmeyle alakası var mıdır ?

Hayır,göz tansiyonu gelişimi beslenme faktörlerinden bağımsızdır.

Glokom hastalığı nasıl teşhis edilir ?

Hastalığın erken teşhisi görme kaybını önlemede önemli olduğu için bahsedilen risk faktörlerine sahip olan hastalar her sene göz muayenesinden geçmelidir.Glokom ayrıntılı bir göz muayenesiyle teşhis edilebilir. Teşhis için ya da göz durumunu tespit etmede kullanılan diğer yardımcı testler ise; göz içi basınç ölçümü, görme alanı tespiti, gözün ön kamara açısının değerlendirilmesi ve  görme sinirini değerlendiren testlerdir.

Glokomda görme kayıplarını engellemek için neler yapılmalıdır ?

Riskli grupta yer alan kişiler yılda bir defa göz hekimi tarafından muayene edilmelidir.Eğer size damla kullanmanız önerilirse damlalarınızı her gün düzenli olarak kullanmalı ve kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.Yüksek risk grubunda yer alan aile üyelerinizi ve arkadaşlarınızı da bu konuda uyarmalı ve onların da yılda bir muayene olmalarını sağlamalısınız. Unutmayın ki erken tanı ve tedavi, hastalığın ilerleyişini yavaşlatır ve görme kayıplarını engeller.

Glokom nasıl tedavi edilir ?

Tedavinin temel prensibi hastanın görmesini koruyabilmektir.Glokom tedavisi göziçi basıncını düşürerek görme sinirindeki hasarı önlemeye yöneliktir.Görme yeteneğinizi koruyabilmek için kararlı ve sabırlı olmalısınız. Glokomun tipine göre tedavi şekli de değişir.Bu tedavi metotları; ilaç,lazer ve cerrahi olarak sınıflanabilir.

Glokomda nelere dikkat edilmeli ?

Glokomda erken tanı ve tedavi çok önemlidir.Bu amaçla hastanemiz Göz Hastalıkları kliniğinde göz kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.Muayene olan her hastamıza air-puff tonometre ile göz tansiyonu ölçümü yapılmakta olup şüphe durumunda bilgisayarlı görme alanı ve NFA tetkikleri de ilave ücret alınmadan uygulanmakta ve hastalarımıza kesin sonuçlar sunulmaktadır.

UZM. DR. ÖZGÜR ÖĞRETEN

GÖZ HASTALIKLARI UZMANI

Yorum Yok

Sorry, the comment form is closed at this time.