Aile Hastanesi Kurumsal Web Sitesi  >  Sağlık Haberleri   >  SONBAHAR GELİRKEN ÖNLEMİNİZİ ALIN

SONBAHAR GELİRKEN ÖNLEMİNİZİ ALIN

Sonbahar mevsiminin iyiden iyiye serinlediği bu aylarında kış dönemine henüz girmeden çocuklarımızla ilgili bazı konularda alacağımız tedbirlerin faydalı olacağı kanısındayım.

Yeni doğan ve 0-1 yaş grubu bebekler için kalabalık ortamlara girmekten kaçınmak, az sayıda misafir kabul etmek, ev içi hijyeni sağlayarak ortam sıcaklığını optimum derecelerde korumak son derece önem taşımaktadır.  Halı tozları, ev içi rutubet, akarlar ve evcil hayvan beslemenin,  özellikle bu yaş grubu için çeşitli allerjik ve parazitik hastalıklar açısından risk unsurları olduğu bilinmelidir. Bununla beraber 2-5 yaş grubu çocuklarımızın kreş veya okul öncesi eğitimlerini sürdürdükleri toplu alanlarda veya taşıtlarda, şayet öksürük burun akıntısı ateş gibi üst ve alt solunum yolları hastalık bulguları var ise eğitimlere kısa süreli ara vermek, gerekli hekim görüş ve desteğini alarak bakımlarını sağlamak, olası salgınların ya da uzayabilecek tedavilerin önüne geçilmesini mümkün kılacaktır.

İlk ve ortaöğretim çağındaki çocuklarımızda ise el hijyeninin ve tuvalet alışkanlıklarının yeterince sağlıklı sağlanamadığı dikkati çekmektedir. Bu konuda ebeveynlerin daha kalıcı ve çocuğun benimseyebileceği bir yol izleyerek, kişisel bakım ve temizliği sağlamaları önemlidir. El yıkama alışkanlığını,  çocuğa birebir eşlik ederek ve de oyun dili ile yaklaşarak cazip hale getirmek denenebilir.  Diğer yandan tuvalet alışkanlığını yeni kazanmaya başlayan çocuklarda bunu günün belirli saatlerinde, düzenli bir ritim oluşturarak gerçekleştirmek,  yeme ve içme saatlerini düzenli hale getirmek, karın ağrısı ile baş gösteren idrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma, gaz, kabızlık gibi  bazı  rahatsızlıkların önüne geçecektir.

Tüm çocukluk çağı yaş gruplarında ( 1-16)  ise hava değişimlerinin kendini hissettirdiği bu mevsimlerde kalın giyinmenin yanı sıra toplu ulaşım araçlarında da tutunulan veya temas edilen koltuk başları, kolları veya araç içi tutunma noktalarından bulaşabilecek  enfeksiyonlara karşı çocuklarımızı uyarmalı, mutlaka el yıkamayı hatırlatmalıyız.